Psoriasis - Green-Rehab

Till innehåll
Psoriasis

Psoriasis är en ärftlig sjukdom med en inflammatorisk sjukdomsprocess och fjällande symptom i huden.

Villkor för att en individ får sjukdomen beror på om denna har nedärvt anlag för psoriasis på båda föräldrarnas sidor. Föräldrarna bär ofta genen latent (dvs utan att den har brutit ut på bäraren) och psoriasis-utbrotten hoppar ofta över en generation.
Psoriasis är en autoimmun sjukdom d.v.s utslagen beror på att immunförsvaret attackerar sig självt. Den är kronisk vilket betyder att en psoriatiker kommer få leva med den hela livet. Den bryter oftast ut i 15-30-årsåldern, men det finns undantag.

De drabbade löper stor risk att drabbas av klinisk depression p.g.a. tillståndet - särskilt yngre individer.
Sjukdomen läker sällan spontant, d.v.s. av sig själv. Den inflammatoriska reaktionen kan till exempel utlösas av en livskris och stress, en infektion av streptokocker och symtomen förvärras av hudskador (Köbnerfenomenet) då psoriasis trivs och frodas i sår och på slitytor (armbågar, knäveck, händer, ovansidan av fötter). Psoriasis kan variera starkt i intensitet och utbredning mellan individer men förblir ofta konstant hos en och samma individ. Sjukdomen har många olika symptom, bland annat, utslag, fjällande hud och ytliga sår och ledvärk hos vissa patienter (invers psoriasis/psoriasis artrit - vilken uttalar sig som reumatisk värk) och drabbar ca 3 % av befolkningen.

Behandling:
  • UV-ljusbehandling i ljusboxar på sjukhus. UVB är en starkare våglängd än i de solarier som finns på simhallar, gym etc (våglängden på dem är UVA).
  • PUVA-behandling vilken är att man badar i en lösning eller tar en tablett som gör huden mycket ljuskänslig och därefter behandlas man med vanligt solarie-ljus: UVA.
  • Salta bad och solning har gynnsam effekt på sjukdomen och kan i tillräckligt lång vistelse läka utslagen. Dock är cirka 5% av patienterna ljuskänsliga och bör inte vistas i solljus.
  • Krämer med kortison och D-vitamin som man smörjer in sig regelbundet med.
  • Tabletter, men dessa ges oftast inte ut till yngre patienter eftersom de ofta har stora bieffekter såsom försämrad lever
  • Bucky-röntgen, angripna områden behandlas med kortvågiga röntgenstrålar.
  • Injicering med kortison - gäller invers psoriasis och artrit.
Vanlig behandlingstid är 6-8 veckor, men varierar från person till person
Batterivägen 12,  461 38 Trollhättan
Tfn: 0735-887 887 E-mail: info@green-rehab.com
Företaget har F-skatt SE700325108401
Tillbaka till innehåll