Vad är saltrum/haloterapi - Green-Rehab

Till innehåll
Vad är Saltrum & Haloterapi

Välkommen till vårt saltrum.

I vårt saltrum sitter du och kopplar av, tar några djupa andetag och sedan andas lungt genom näsan.
I saltrummet sitter du påklädd gärna oömma kläder, på fötterna används alltid våra "tossor" men det valfritt om du vill ha skor,strumpor i tossorna eller vara barfota.
Här kan du lyssna på lugn musik och se våra bild spel. Sitta och läsa eller bara koppla av/ meditera.
Vid barn tider kan barnen välja om lugn musik ska spelas eller om barnen hellre vill sitta titta på en film eller bara leka i saltet.
Välkommen till Sveriges enda medicinska saltkokong (health chamber).

I saltkokongen får du ett mycket högre koncentrat av saltet i dina andningsvägar.
I saltkokongen används endast 100 % rent medicinskt salt.
I saltkokongen kan du välja om du vill ligga med kläder på, använda en av våra överdrags rockar. Eller ligga i underkläder.
Att ligga i underkläder gör för dig som lider av dermatit, eksem eller psoriasis detta till en effektiv torr saltbehandling för din hud.
Du kan välja att tända eller släcka ner ljuset i kokongen, sätta på dig hörlurarna lyssna på lugn musik och koppla av.
Vi har inrett vår saltkokong med extra ljus, hörlurar och en specialgjord dinkel madrass
1. Vad är Salt Terapi?
Salt Therapy är en hög dispersion saltlösning aerosol mikroklimat behandling. Det är en terapeutisk metod som bygger på principen om naturliga salt gruvans mikroklimat (Speleotherapy), som är långvarig exponering för specifika mikroklimat av grottor och saltgruvor. Det är en patenterad metod där torr salt aerosol spelar en viktig roll för lindring av hälsoproblem, och används för patienter med kroniska sjukdomar och andra luftvägsbesvär.

2. Hur är Salt terapi?
Salt Therapy använder patenterad toppmodern teknik - ett mikroklimat generator - att återge atmosfären i saltgrottor / saltgruvor med en övervakad terapeutisk mikroklimat. Den luft som kommer från mikroklimatet-generator är joniserat och mättad med en naturlig substans - en låg koncentration av kurativ mycket spridd aerosol av torr salt. Patienten sitter i en konstgjord saltgrotta, andas in den torra saltet, som omedelbart transporteras till minsta bronkit och till andra delar av luftvägarna. Väl på plats upplöses den och lockar de små orenheter som senare antingen hostas upp av patienten eller som lämnar organismen under metaboliska processer via blodomloppet. Behandlingen tar bort roten till allt inflammatoriska luftvägssjukdomar (alla former av nedre eller övre luftvägarna, astma, bronkit och allergi katarr) genom att förstöra bakterier och återställa hälsan.

3. Vilka symptom kan behandlas med Salt Terapi?  
 • Astma - Allergi
 • Om du tänker eller just har slutat röka
 • Andfåddhet/andnings svårigheter.
 • Återkommande problem och infektionen öron - näsa - hals
 • Lung/luftvägsinfektioner och problem
 • KOL
 • Bronkit
 • Psoriasis - eksem (svårare psoriasis och eksem saltkokong)
 • Ledvärk och besvär
 • Förkylning - återkommande med ständiga infektioner
 • Cystisk fibros
 • Kroniska svalg-bihåle-tonsills infektioner
 • Acne
 • Sömnlöshetsproblem (ej om diagnos primär insomni eller liknade finns)
 • För dig/idrottare som vill öka din syreupptagning
För dig som bara vill sitta i den friska miljön och koppla av från stress

4. Vilka resultat kan patienten förvänta sig?
Läkare har konstaterat att tusentals patienter har behandlats framgångsrikt med Speleotherapy (behandling i naturliga saltgrottor) saltrums behandling i Finland, Estland, Kanada, Ryssland, Ungern, Rumänien, Polen, Österrike och Tyskland sedan 1940. Efter att ha gått på behandlingar, blev deras andning lättare, förbättrades symptomet såsom nysningar, hosta och andnöd, medicinsk läkemedelsanvändningen har minskat betydligt. Salt Therapy efterliknar naturliga salt miljö och patienter upplever positiva resultat så snart som 7-30 dagar.

5. Hur är förbättrad hälsa av patienterna påvisad?
Som en följd av behandlingen, tillståndet i luftrören återställs, blir andningen lättare och kvaliteten på funktion av andning förbättras. Detta leder till en normalisering av andra kroppsliga system. Tack vare den stärker immunförsvaret, sjukdagar minskar och patienterna blir mer motståndskraftig.


6. Salt terapi rekommenderas för barn?
Salt Therapy är en 100 % drogfri behandling utan några konstgjorda inslag. Behandlingen är lämplig för barn i alla åldrar. Barn svarar på behandlingen mycket snabbt och effektivt.

7. Vilka är fördelarna med Salt behandlingssvar jämfört med medicin?
Salt terapi är en riskfri behandlingsmetod. Även moderna läkemedel ger effektiv lindring av kroniska sjukdomar finns det allvarliga biverkningar förknippade med upprepad eller långvarig användning. Kontinuerlig läkemedelsbehandling är förenad med en eventuell utveckling av allergiska eller toxiska reaktioner, utveckling av antibiotika toleranta arter av mikroorganismer, spridning av dysbiosis och långsiktig immunsystemets förstörelse.

8. Hur säkert är Salt Terapi?
Salt Therapy är 100 % naturliga, säker och drogfri. Det ger en effektiv och långsiktig befrielse från olika luftvägssjukdomar. Den kan användas som en kompletterande behandling eller som enda behandling.

9. Vad skillnaden mellan Salt pipa och Saltrum/saltkokong?
Hjärtat i saltgrotta är en specialmaskin, som kallas Halogenerator, som ständigt skapar och övervakar det torra saltet aerosol mikroklimat. I saltrummet är koncentrationen, storleken på de partiklar, temperatur, luftfuktighet och nivån på negativa joniserad laddning, ständigt mäts och kontrolleras under sessionen. Salt Pipor köps från Internet kan vara billigt, men naturligtvis kan de inte ge samma kvalitet aerosol, som spelar viktig roll i att läka andningsorganen. Salt partiklar i pipan blir snart oxiderade efter några användningar, och kommer därför inte att kunna göra någon helande effekt.

10. Vilka fördelar har saltrum - Salt Terapi har under den ursprungliga saltgruvans miljö?
Till skillnad från den naturliga grottan/saltgruva kliniken, är den konstgjorda saltgrotta med vårt speciella SPRIDARE en kontrollerad miljö där salt aerosol, temperatur och fuktighet är konstant och storleken av saltet aerosol styrs (1-5mkm). Luften är hypobacterial, allergivänliga och mättade med torr natriumklorid aerosol. En stund i vår saltgrotta tar 60 minuter och patienterna kommer tillbaka 10-30 gånger beroende på deras tillstånd. Tiden på en naturlig saltgrotta tillbringar 2-3 timmar om dagen, under en period på 2-3 månader.

11. Vad betyder det att ditt mikroklimat kontrolleras?
Vissa saltgrottor ha en anordning som blåser i salthaltig luft före eller ibland under sessionen. I detta fall finns det ingen sensor i rummet, alltså den går inte att justera storleken på de partiklar eller koncentrationen. Uppenbarligen har dessa produkter inte kan anpassa blåst in luft till formen eller storleken på rummet, eller helt enkelt till behoven hos de patienterna med olika andningsproblem. Därför helande effekten kommer att bli mycket lägre för en icke-kontrollerade mikroklimatet än en kontrollerad, där information skickas tillbaka till enheten i varje sekund och det kan kontinuerligt justera parametrar för att ge en stabil, effektiv aerosol.

12. Varför barn drabbas oftare av sjukdomar i luftvägarna?
Den naturliga självförsvar mekanism i andningsorganen är inte fullt utvecklade innan de kommer i 9 års ålder. Under denna period kan även större partiklar av föroreningar kan nå lungorna eftersom ciliums inte kan filtrera bort dem.
Den andra anledningen är att än barn som är kortare därför som de andas i luften lägre. Luften är alltid mer förorenade närmare marken. (t.ex. Detta är anledningen till barnvagnar är högre i dag än för 20 år sedan) Den tredje orsaken är att barnen andas luften i mycket oftare än vuxna. Därför är de andas in mer förorenad luft med inte fullt utvecklad filtersystem än vuxna.

13. Varför har du salt i rummet?
Den 2 ton salt på väggarna och golvet användes enbart för dekoration och för att behålla rummet steril. Den halogenerator enheten är ansvarig för botande mikroklimat.

14. Varför är relativ luftfuktighet viktig i grottan?
Luftfuktigheten måste vara mellan 40-70% i rummet. Om luften är för torr eller för fuktig effektiviteten av terapin kommer att sjunka eftersom partiklarna inte kan komma in i minsta delar av lungorna (alveolerna). Detta är anledningen till fontäner eller andra vattenrelaterade apparater inte kan installeras i en saltgrotta.

15. Vad kan jag göra med mina små barn/småbarn under behandlingen?
Vi har en lekhörna i saltrummet med leksaker och barnen kan titta på tecknad film.

16. Varför är det så avkopplande?
Salt har den naturliga förmågan att balansera positiva laddning som binder alltför positiva joner med negativa joner. Därför kan neutralisera krafter salt omintetgöra positivt laddade och skadliga elektromagnetiska vibrationer i vår miljö (elektro-smog), liksom i vår kropp. Därför har salt terapi avstressande, avslappnande effekter, det är bra för lugnande av nervsystemet.
Saltbehandling eller Haloterapi (halo grekiskans ord för salt, terapi =behandling)
Saltrumsbehandling är idag en vetenskapligt utprovad behandlingsmetod som i många fall lindrar och förbättrar sjukdomssymptomen  i andningsvägarna och på huden avsevärt.
Saltrum är en naturlig och drogfri behandling för personer med upprepade förkylningar, astma, allergi eller hudsjukdomar mm.

Saltbehandling är väl kontrollerad luft likt dåtidens saltgrottor.
Behandlingen sker i ett av våra rum som är beklätt helt invändigt med salt, väggar, tak, golv, och med en generator som fyller luften med små microskopiska partiklar av det rena saltet.

Den viktigaste läkande faktorn är natriumklorid (NaCl) torr aerosol.
En generator sprider torr NaCl aerosol in i miljön med en masskoncentration av 0.5-20mg/m3,
NaCl partikelstorlek på 1-5µm.
De angivna partikelstorlek är optimal för penetration av luftvägar och huden.
Torr NaCl aerosol har en betydande grad av negativ laddning av partiklar (6-10 nK/m3).
Temperatur från 20-26C, Luftfuktighet 40-50%, Aseptisk miljö, Hög koncentration av negativa joner
och en avkopplande miljö.

Vad är Salt
Salt är ett naturligt ämne som har läkande effekt. Salt förstör bakterier, svamp och stimulerar därmed immunförsvaret.
Salt är livsnödvändigt för alla levande djur och människor. Vatten och salt reglerar kroppens vattenhalt. Själva vattnet reglerar vattenhalten inuti cellerna då det tränger in i alla celler det möter. Det måste det nödvändigtvis göra för att rensa bort alla gifter från ämnesomsättningen i cellerna. Salt sköter om balansen av vattenhalten inuti och utanför cellerna.
Det finns två "hav" i kroppen. Ett hav inuti cellerna och ett utanför. God hälsa beror på denna viktiga balans och rent naturligt salt, såsom bergsaltet halit, är dess absoluta vågmästare.
När vatten finns och fritt kan tränga in i cellerna filtreras det från det salta "havet" utanför och tillförs cellerna som jobbar övertid p.g.a. vattenbrist. Vår kropp är konstruerad så att den lagrar en vattenbuffert som används i nödsituationer vilket är orsaken till att vi utvecklar ödem och lagrar upp vatten vid kraftig dehydrering. Hjärnan ger signal till njurarna att spara på salt och vatten och således utvecklar vi ödem dvs tjocka svullnader, om vi inte dricker tillräckligt med vatten.

Salt är det mest effektiva sättet att stabilisera irreguljär hjärtrytm, motsatt till missuppfattningen att det orsakar högt blodtryck. Det är tillsammans med vatten helt nödvändigt för blodtrycksregleringen.
Salt är vitalt för att dra ut överskottssyra från alla kroppsceller, särskilt hjärncellerna.
Salt är vitalt för reglering av blodsockret, särskilt diabetiker behöver salt.
Salt är vitalt för att vi skall kunna absorbera näringsämnen via tarmväggarna.
Salt är vitalt för att rena lungorna från bl.a. slem, speciellt bra att veta för astma- och KOL-patienter.
Salt är vitalt för att rensa bort katarrer och slem i bihålorna.
Salt är en kraftig naturlig antihistamin.
Salt förebygger muskelkramp.
Salt förebygger okontrollerat utflöde av munvatten under sömnen. Ett säkert tecken på saltbrist.
Salt förebygger benskörhet som till stor del orsakas av brist på vatten och salt.
Salt är vitalt för en god naturlig sömn.
Salt på kan stoppa långvarig torrhosta.
Salt är vitalt för att förebygga åderbrock på ben och lår.
Salt är vitalt för att förebygga gikt och ledsmärtor.
Salt är vitalt för sexualdrift och libidon.

När kroppen saknar salt betyder det i verkligheten att den saknar vatten. Spottkörtlarna känner av saltbristen och måste börja producera mer spott att smörja med så att man kan tugga och svälja och även försörja magen med vatten som den behöver för att sönderdela maten. Tillförseln av vatten till spottkörtlarna ökar men samtidigt tappas blodkärlen på vatten pga salivproduktionen. Denna extra tilldelning av vatten läcker till viss del över och sätter sig under haka, kinder och nacke.
Halitsalt innehåller ca 80 mineralämnen som kroppen behöver. Vissa av dessa ämnen behövs endast i mikromängder. Naturligt bergssalt är det bästa saltet. Vanligt bordssalt har inga mineraler kvar men har tillsatsämnen som antiklumpmedlen aluminiumsilikat (E559) eller natriumferrocyanid (E535). Bägge ämnena är skadliga för hälsan. Aluminium har en förödande inverkan på nervsystemet och anses vara en av de primära orsakerna till Alzheimers.
27% av kroppens saltmängd finns i skelettet.

Vad händer?
De mikropartiklar av salt förstör bakterier och svamp i slemhinnorna och samtidigt stärker immunförsvaret.
Barn som har fått sessioner av salt terapi stärker sin hälsa och blir inte lika lätt sjuka som tidigare eller så ofta som andra.
De mikropartiklar av salt avlastar dessutom slem ödemet och underlättar - nysningar, nästäppan försvinner, och näsrinnet är lättande eller helt försvinner.
Som oftas första gången kan man börjar hosta mer efter salt terapi session. Detta betyder inte att din hälsa försämrats. Tvärtom - det är ett tecken på återhämtning. Luftvägarna rensas på ett snabbare sätt och tar död på bakterier och svamp.
Salt aerosol är också bra för nervsystemet och lindrar stress och oro/ångest.
Saltet behandling bidrar till behandla olika dermatologiska problem, eftersom saltet förstör dåliga bakterier och svamp på huden.

Saltrummet och saltkokongen för vem?
Vi rekommenderar saltrummet eller saltkokongen till dig som har problem med:
Astma - Allergi
Om du tänker eller just har slutat röka
Återkommande problem och infektionen med öron - näsa - hals
Andfåddhet
Lungvägs infektioner
KOL
Psoriasis - eksem (svårare psoriasis och eksem saltkokong)
Ledvärk och besvär
Förkylning - återkommande med ständiga infektioner
Cystisk fibros
Kroniska svalg-bihåle-tonsills infektioner
Acne
Stress relaterade problem
Sömnlöshetsproblem (ej om diagnos primär insomni eller liknade finns)
För dig/idrottare som vill öka din syreupptagning
För dig som bara vill sitta i den friska miljön och koppla av från stressen

När ska du inte använda saltrummet eller saltkokongen
Du ska inte behandla dig i saltrum om du lider av eller fått diagnos:
Kakeksi (betyder mycket försämrat allmäntillstånd exempelvis avmagring, viktminskning och trötthet)
Invärtes sjukdomar och blödningar.
Blodsjukdomar i ett akutskede
Akuta luftvägssjukdomar
Kronisk andningssvikt
Aktiv tuberkolos
Cancer
Tumörsjukdomar
Diagnos om mental ohälsa
Drogmissbruk

Batterivägen 12,  461 38 Trollhättan
Tfn: 0735-887 887 E-mail: info@green-rehab.com
Företaget har F-skatt SE700325108401
Tillbaka till innehåll